کشک بادمجان، یکی از مشهورترین و خوشمزهترین غذاهای سنتی ایرانی است که به خاطر طعم بینظیر و سادگی در پخت، جایگاه ویژهای در سفره ایرانیان دارد. این خورش اصیل و لذیذ را میتوان به راحتی با مواد اولیه در دسترس مانند بادمجان، کشک، سیر، پیاز و ادویه در خانه تهیه کرد و از آن به عنوان ناهار، شام، پیش غذا یا افطار در ماه رمضان لذت برد.
مواد لازم:
- بادمجان: 1 کیلوگرم
- نمک: به مقدار لازم
- زردچوبه: 1 قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه: نصف قاشق مرباخوری
- نعنا خشک: 3 قاشق غذاخوری
- پیاز: 1 عدد بزرگ
- سیر: 6 حبه
- گردوی آسیاب شده: 2 قاشق غذاخوری
- کشک: نصف پیمانه
طرز تهیه:
آماده کردن بادمجانها:
برای تهیه کشک بادمجانی خوشمزه، ابتدا بادمجانها را پوست بگیرید و از وسط به دو نیم تقسیم کنید. برای جلوگیری از تلخ شدن کشک بادمجان، آنها را به مدت نیم تا یک ساعت در آب نمک قرار دهید.
سرخ کردن بادمجانها:
بادمجانها را از آب نمک خارج کرده و آبکشی کنید و بگذارید آب آنها خارج شود. سپس در تابه ای مقداری روغن بریزید و بادمجانها را سرخ کنید. مراقب باشید که بادمجانها بیش از حد سرخ نشوند.
سرخ کردن پیازها:
پیاز را پوست بگیرید و به صورت ریز و نگینی خرد کنید. در تابه ای دیگر با مقدار کمی روغن، پیازها را سرخ کنید تا با حرارت ملایم کاراملی رنگ شوند.
افزودن ادویهها:
بعد از سرخ شدن پیاز، زردچوبه و فلفل سیاه را به پیازها اضافه کنید و کمی تفت دهید تا طعم ادویهها به خورد پیازها برود و پیازها طعم بگیرند. سیر را نیز میتوانید رنده یا خرد کرده و همراه پیاز سرخ کنید یا اینکه میتوانید سیر را بدون سرخ کردن به کشک بادمجان اضافه کنید. این کار کاملا سلیقهای است.
تهیه نعناع داغ:
سیر داغ و پیاز داغ را از تابه خارج کرده و کنار بگذارید. سپس نعناع را به همراه کمی روغن به تابه اضافه کنید و 30 ثانیه تفت دهید تا رنگ نعناع کمی تیر شود. (بیش از 30 ثانیه تفت دادن نعناع باعث تلخ شدن آن میشود.)
له کردن بادمجانها:
بادمجانهای سرخ شده را در تابه ای بریزید و با کمک چنگال یا گوشتکوب له کنید. پیاز داغ، سیر داغ، نعناع داغ و گردوی آسیاب شده را به آن اضافه کنید و چند بار هم بزنید تا تمام مواد به طور یکنواخت با یکدیگر ترکیب شوند.
جا افتادن کشک بادمجان:
تابه حاوی بادمجان را روی حرارت خیلی کم قرار داده و در تابه را بگذارید تا بادمجان به روغن بیفتد.
اضافه کردن کشک:
در این مرحله و پس از اینکه غذا به روغن افتاد، کشک را اضافه کرده و مخلوط کنید. بعد از افزودن کشک و هم زدن آن، مزه کشک بادمجان را چک کنید تا نمک و ادویه آن به میزان لازم باشد. سپس درب تابه را قرار دهید تا کشک و بادمجان به مدت 15 دقیقه دیگر روی حرارت بماند و جا بیفتد.
سرو کشک بادمجان:
بعد از گذشت این مدت، کشک و بادمجان را در ظرف مورد نظرتان بریزید و با نعناع داغ، پیاز داغ، کشک و گردو به سلیقه خود تزیین کنید. برای تزئین کشک بادمجان حتی میتوانید کمی گوشت چرخ کرده را به همراه پیاز و رب تفت دهید و روی کشک بادمجان بریزید.
نکات تکمیلی:
- برای جلوگیری از تلخ شدن کشک بادمجان، در خرید بادمجان به سراغ بادمجانهای گوشتالو، براق، سنگین و بلند بروید.
- برای گرفتن تلخی بادمجان و جذب روغن کمتر، بادمجانها را به مدت 30 دقیقه در آب نمک قرار دهید.
- بعد از سرخ شدن بادمجانها، آنها را در توری فلزی قرار دهید تا روغن اضافیشان به آرامی خارج شود.